­ İÇİ ETLİ HAMUR-KULAK HAMURU (SİNOP MANTISI) | Kültür Portalı

İçi Etli Hamur-Kulak Hamuru (Sinop Mantısı) - Sinop

Malzemeler: Un, yumurta, su, tuz, soğan, kıyma, karabiber, ceviz Yapılışı: Yumurta, un, tuz ve suyla orta sertlikte bir hamur yoğrulur ve parçalara ayrılır. Bir süre dinlendirilen hamur parçaları, oklava ile orta kalınlıkta açılır ve yaklaşık beşer santimlik karelere bölünür. Karelerin içine kıyma, soğan, tuz ve karabiberden oluşan karışım konulur ve hamurlar muska şeklinde ikiye katlanır. Katlanan hamurlar önce kaynamış tuzlu suda haşlanır sonrasında buradan bir süzgece alınır ve birbirlerine yapışmasını engellemek için üzerlerine soğuk su dökülür. Daha sonra bir tepsiye veya tabağa alınan hamurların üzerine isteğe göre ceviz, keş veya sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. İsteğe göre bu malzemelerin üzerine kızdırılmış tereyağı veya kekik, nane, pul biber gibi baharatlar da dökülebilir. Mantı, evlerde büyük tepsilerde hazırlanarak servis yapılır. Eğer cevizli mantı tepsiye döşenecekse ceviz önce tepsinin dibine biraz serpilir, üzerine biraz pişmiş hamur konur tekrar üzerine ceviz serpilerek kat kat döşenir. En son üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. KAYNAK: Sinop Valilliği (1993), “Sinop İl Yıllığı”, Ankara
Görüntülenme Sayısı : 4779    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2017 Cuma