­ YAĞIBASAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yağıbasan Türbesi - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Yağbasan Köyü-Alan Mahallesi
Adres Durağan/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Genel Tanım Türbe, 5,65 m X 5,65 m ebatlarında kare planlıdır. Doğu-batı konumludur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe, 5,65 m X 5,65 m ebatlarında kare planlıdır. Doğu-batı konumludur. Yöresel küfeki taşı ve moloz taş örgü duvarlarda yer yer tuğla kullanılmıştır. Giriş doğu cephede yer almaktadır. Girişin üzerinde blok bir taştan lento yer almaktadır. Yapının duvar kalınlığı 83 cm’dir. 3 metre yüksekliğinde olup, bu yükseklikten sonra kubbe yer almaktadır. Kubbe mevcut kalıntılara göre 2,30 metre yüksekliktedir. Büyük bölümü çökmüş olan kubbenin sadece duvar kenarlarında kalıntıları mevcuttur. Türbenin içinde merkezde 2,60 X 2,10 m. ebatlarında bir yatır, moloz taşlardan dairevi formlu olarak dağınık bir şekilde yer almaktadır. Mezar üzerinde İslami bir kitabe mevcut olup, yazılar siliktir. Türbenin duvarları iç kısımda sıvalıdır. Köşelerde kubbeye geçişte pandantif kullanılmıştır. Girişin üzerinde yatay olarak yerleştirilmiş bir kitabe muhtemelen devşirme olarak kullanılmış olup, türbe ile ilgisi yoktur.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe