­ TAYPAKLI HAN | Kültür Portalı

Taypaklı Han - Sinop

Mah. Köy - Mevkii Taypaklı Köyü-Karatefnelik Mevkii
Adres Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Genel Tanım Dikdörtgen planlı olan yapının tümü moloz taşlardan harç kullanılarak yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Tek odalı taştan yapılmış olan yapının üzeri yuvarlak tonozla kapatılmıştır. Söz konusu yapı bir Osmanlı hanıdır.Kuzey güney konumlu olan han, 13,44 x 6,44 metre ölçülerinde dikdörtgen planlı ve tümü moloz taşlardan harç kullanılarak yapılmıştır. Hanın yan duvarlarında ahşap hatılların geçtiği oyuklar görülebilir durumdadır. Genel olarak sağlam olan hanın, ön cephesi büyük oranda yıkılmış olduğundan kemerli girişin büyük bölümü ile kitabelik kısmı mevcut değildir. Doğu duvarının girişe yakın kısmında kökleri hanın iç bölümünde bulunan bir ceviz ağacının gövdesi burada açılmış olan boşluktan dışarı doğru uzanmaktadır. Yapı içerisinde muhtemelen in-situ durumda olmayan sütun parçaları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Han
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-22.11.2012/643
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 782    Eklenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi