­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ KONUT (103) | Kültür Portalı

Sivil Mimarlık Örneği Konut (103) - Sinop

Harita No 30L-IVC 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Cami-i Kebir Mahallesi
Adres Panayır Sokak No:25 Boyabat/SİNOP
Yapım Tarihi 19. yy
Vakfiye
Genel Tanım Yöresel mimari özellikleri taşıyan konut üç katlıdır. Malzemesi ahşap ve kerpiçtir. Kırma çatı ile örtülü ve kiremit kapılıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının içinde sıhhi tesisatla ilgili değişiklikler yapılarak bugünkü yaşama uygun hale getirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapının ön (doğu) cephesi sokağa yönlendirilmiştir. İkinci kattaki üçgen alınlıklı çıkma ahşap konsollar üzerine oturmaktadır. Yapı ahşap konstrüksiyon arası kerpiç dolgu sistemi ile yapılmıştır. Pencereler giyotin tipinde ve ikili gruplar halinde düzenlenmiştir. Çift kanatlı olan kapının üzerinde ışıklığı vardır. Dış cepheler ahşap hatıllar açık kalacak şekilde beyaz badanalıdır. Zemin katta kiler, odunluk, üst katta ise sofa etrafında odalar, mutfak ve tuvaletten oluşan bir düzenleme görülür.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu 23.10.1987-3772
Revizyon Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-26.09.1989/397
Görüntülenme Sayısı : 225    Eklenme Tarihi : 11 Eylül 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2014 Perşembe