­ SERAPİS TAPINAĞI | Kültür Portalı

Serapis Tapınağı - Sinop

Adres Arkeoloji Müzesi Bahçesi-Merkez/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi MÖ IV. yüzyıl
Kültür Dönemi Helen - Roma
Vakfiye
Genel Tanım Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde kalıntıları yer alan tapınak, MÖ 4. yy. da yapılmış olup, uzun yıllar kullanıldığı 1951 yılında Doç. Dr. Ekrem Akurgal ve L. Budde tarafından yapılan kazılarda bulunan malzemelerden anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde kalıntıları yer alan tapınak, MÖ 4. yy.da yapılmış olup, uzun yıllar kullanıldığı 1951 yılında Doç. Dr. Ekrem Akurgal ve L. Budde tarafından yapılan kazılarda bulunan malzemelerden anlaşılmaktadır. Kazı sırasında pişmiş toprak mimari parçalar ile Serapis, Dionysos, Herakles, İssis veya Kore figürleri bulunmuştur. Tapınağın Robinson tarafından bulunmuş yazıtta, Serapis’e ait olduğu açıklanmaktadır. 15 m. uzunluğunda, 8.60 m. genişliğinde, dikdörtgen şeklinde olan tapınağın güneyindeki altar kısmı mermer bloklardan oluşmuştur. Tapınağın doğu yönünde, avlu kaldırımı tarafından örtülü olan eski ve küçük yapının temeli bulunmaktadır. Tapınağın bir basamak üzerinde olduğu, çevresini dolanan basamaklardan anlaşılmaktadır
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3159    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi