­ KAYA CAMİ | Kültür Portalı

Kaya Cami - Sinop

Adı Kaya Cami
Mah. Köy - Mevkii Zincirlikuyu
Adres Cumhuriyet Caddesi Boyabat/SİNOP
Vakfiye Var
Genel Tanım İki sokağın kesiştiği yerde bulunan cami, boyuna dikdörtgen planlı ibadet yeri ile son cemaat yerinden oluşmuştur. Malzeme olarak ahşap, taş ve kerpiç kullanılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bir kaya üzerine inşa edildiğinden bu adı almıştır. Duvarları moloz taş ve tuğladan yapılmış olup, sıva kaplıdır. Dikdörtgen planlı, iki katlıdır. Tüm cepheler her iki katta yuvarlak kemerli, demir parmaklıklı 20 pencere ile çevrelenmiştir. Tek minareli camiler grubuna girer. Çatısı ahşaptır.Caddeye bakan kısmı köşede (Alemkaraoğlu Ali usta 1196) yazılıdır. Buna göre cami, hicri 1196, Miladi 1782 yılında yapılmıştır. Duvar kalınlığı yaklaşık bir metredir. Giriş kapısının üzerinde yuvarlak kemerli aydınlık penceresi vardır. Ahşap poligonal gövdesi, bezemeli şerefesi ve çinko külahı ile yöresel özellik gösteren minare ilgi çekicidir. Kadınlar mahfilindeki ahşap işçiliği yapıya ayrı bir özellik katmıştır. Mihrap derin bir niş şeklindedir.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-23.10.1987/3772
Yayın Dizini GÖKOĞLU A. (1952), "Paflagonya"; BAŞOĞLU B. (1972), "Boyabat Tarihi", Ankara
Revizyon Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-26.09.1989/397
Görüntülenme Sayısı : 1557    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2014 Çarşamba