­ ENİŞTE LOKUMU | Kültür Portalı

Enişte Lokumu - Rize

Enişte Lokumu İçin Gerekli Malzemeler:

  • tereyağı
  • yoğurt
  • şeker
  • yumurta
  • limon suyu
  • karbonat
  • alabildiğince buğday unu
  • tuz

Enişte Lokumu Yapılışı:

Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker yağ içine erimediğinden eritilmiş ılık yağ bu karışıma sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağlı karışıma katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatılarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Pilekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek orta hararette pişirilir.

Rize Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4957    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 17 Nisan 2020 Cuma