­ KÜÇÜKTÜYSÜZ MEVKİİ ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

KÜÇÜKTÜYSÜZ MEVKİİ ARKEOLOJİK SİT ALANI - Osmaniye

Adı KÜÇÜKTÜYSÜZ MEVKİİ ARKEOLOJİK SİT ALANI
Adres Büyüktüysüz köyü,Küçük Tüysüz Mevkii Toprakkale
Vakfiye
Genel Tanım Osmaniye İli, Toprakkale İlçesi, Büyük Tüysüz Köyü, Küçük Tüysüz Mevkiinde orta yükseklikte çevreye hâkim bir noktada yer alan tepenin zirve noktasını ve güney yamaçlarını kapayan bir yerleşim alanıdır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı . Antik kent dokusuna ait bazalt yapı taşlarının öbek halinde yığıldığı ve yüzeyde yoğun oranda moloz şeklinde bazalt taşlara ve kalın cidarlı geç dönem seramik parçalarına rastlanmaktadır. Tepe noktasındaki yerleşim alanının kuzey, batı ve güneydoğu yamaçlarında antik kentin nekropol alanı bulunmaktadır. Kireç taşı kayalara yapılan çok sayıdaki dromoslu mezarla karşılaşılmıştır. Mezarların açıkta olanlarının tamamı kaçak kazıları sonucu açılmış ve soyulmuştur.