­ ÖRENTEPESİ HÖYÜĞÜ VE KİLLOS KAYA YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

ÖRENTEPESİ HÖYÜĞÜ VE KİLLOS KAYA YERLEŞİMİ - Niğde

Adı ÖRENTEPESİ HÖYÜĞÜ VE KİLLOS KAYA YERLEŞİMİ
Harita No L33.c4,L33-c3
Mah. Köy - Mevkii Çavdarlı Kasabası
Adres Çavdarlı Kasabası Merkez/NİĞDE
Diğer Özellikler
Genel Tanım Niğde İli, Merkez ilçesi, Çavdarlı Kasabası sınırlarında, Niğde-Çamardı karayolunun hemen bitişiğinde yer almaktadır. Alan yaklaşık 130 m. çapında bir höyük ve höyük konisinin eteklerinden başlayan ve kuzeybatı yönde ortalama 1 km.lik boyunca uzanan kaya yerleşiminden müteşekkildir. Yapılan kaçak kazı sonucunda ortaya çıkarılan ve üç sırası görülen muhtemelen höyükte mevcut bir sur sistemine ait olduğunu düşündüğümüz 130X150 cm boyutlarında mono blok kesme taştan yapılmış duvar kalıntısı görülebilmektedir. Höyük üzerinde toplanan çanak çömlek parçaları höyükte Demir Çağı, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşildiğini göstermektedir. Höyüğün özellikle tepe noktalarında ve yamaçlarında yapılan kaçak kazılar höyükte ciddi tahribata sebep olmuştur. Höyük eteklerinde ve höyüğün kuzeyinde Killos diye bilinen doğal tüf kayalara oyulmuş kaya yerleşimi ve kaya mezarları vardır. Kuzey- güney yönünde devam eden ortalama 1 km.'lik uzunluğa sahiptir. Mezarlar ve mekânlar Erken Hıristiyanlık ve sonraki dönemde kullanılmıştır.
Hazırlayanlar Fariz DEMİR-Arkeolog Mustafa ERYAMAN-Arkeolog
Potansiyeli Durumu 1. derece arkeolojik sit.
Önerilen Koruma Höyükleğmenin daha da kaybolmaması için ivedilikle kazı yapılmalıdır. I.Derece Arkeolojik sit alanı olarak tescili uygundur
Görüntülenme Sayısı : 1461    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba