­ KALETEPE OBSİDYEN ATÖLYESİ | Kültür Portalı

KALETEPE OBSİDYEN ATÖLYESİ - Niğde

Adı KALETEPE OBSİDYEN ATÖLYESİ
Harita No Kayserii L33-a4
Mah. Köy - Mevkii Kömürcü Köyü
Adres Kömürcü Köyü Merkez/NİĞDE
Diğer Özellikler
Genel Tanım Niğde İli, Merkez İlçesi, Kömürcü Köyü'nün kuzeydoğusunda Göllüdağ'ın volkanik patlamasıyla oluşmuş riyokit bir koni üzerindedir. Koni güneydoğuya doğru sert bir eğim gösteren yaklaşık 50-60 m. Genişliğindeki obsidyen damarı üzerinde yer alan Paleolitikten- Kalkolitik çağa uzanan çeşitli alet, dilgi, çekirdek ve yongaları barındıran atölyelere sahiptir. Mevsimlik derelerle biçimlenen doğu-batı yönünde meyilli bozkır bir arazi üzerinde bulunan atölyeler ve kaynaklar doğadaki düzlüklerde son bulmaktadır. Buradaki arkeolojik tabakalanma Acheul kültürünün evrimini yansıtmaktadır. Halen Kaletepe Deresi Paleolitik Çağ kazıları, İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı ve Mission de Préhistoire Anatolien (Fransa Dışişleri Bakanlığı) işbirliği ile Kömürcü-Kaletepe Obsidiyen Atölyesi Kazı Projesi kapsamında Niğde Müzesi başkanlığında İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nur Balkan Atlı’nın bilimsel danışmanlığında yürütülmektedir.
Hazırlayanlar M. Altuncan M.Araştırmacısı, Ayşe ERSOY M.Araştırmacısı
Potansiyeli Durumu ARKEOLOJİK
Önerilen Koruma Bekçi
Görüntülenme Sayısı : 2322    Eklenme Tarihi : 11 Mart 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba