­ HÜYÜK KÖYÜ (HÖYÜK) | Kültür Portalı

HÜYÜK KÖYÜ (HÖYÜK) - Niğde

Envanter No 51-00-0
Harita No
Mah. Köy - Mevkii
Adres Hüyük Köyü Merkez/NİĞDE
Diğer Özellikler
Genel Tanım Niğde ili, Merkez ilçe, Hüyük Tepesi mevkiinde yer alan höyük, Kayseri - Niğde karayolunun kuzey-batısında yer almaktadır. Yolun kuzeyinden geçen demir yolu ile karayolunun arasında bulunmaktadır. Yüzeyde yapılan araştırmada Demir Çağı, Hellenistik ve Roma dönemlerine ait kırık seramik parçalarına bol miktarda rastlanılmaktadır. Höyüğün güney-batısında köy mezarlığı ve daha ilerisinde köy yerleşimi bulunmaktadır. Höyüğün kuzey-batısındaki tarlalarda bol seramik parçaları bulunmuştur. Yine höyüğün kuzey - doğu yönündeki tarla içerisinde tarla sahibi tarafından girişi bulunarak açılan bir yer altı şehri görünümünde kaya şeklinde mekânlar görülmüştür. Höyüğün çevresindeki araziler tarla olarak kullanılmaktadır. Kaçak kazılara engel olunması amacıyla höyüğün tüm çevresindeki arazi ile değerlendirilmesi uygun olacaktır. Höyükte kaçak kazılar yapılmıştır. İnsan ve doğa tahribatına açıktır. Mevcut durumuyla çok büyük bir tehlike söz konusu değildir.
Tescil Kararı 04.07.2006 / 760
Hazırlayanlar Fazlı AÇIKGÖZ Arkeolog-Müdür V. Nurhayat ÜNAL Arkeolog
Kullanım Durumu
Potansiyeli Durumu Köy yerleşimine çok yakın olması nedeniyle çevresindeki arazilerle birlikte koruma altına alınması.
Önerilen Koruma I.derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescili uygundur.
Görüntülenme Sayısı : 1485    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Temmuz 2014 Çarşamba