­ DÖRTAYAK TÜRBESİ | Kültür Portalı

DÖRTAYAK TÜRBESİ - Niğde

Mah. Köy - Mevkii Yenice Mahallesi
Adres Yenice Mahallesi Merkez/NİĞDE
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar Türbenin 1976 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapının inşa kitabesi yoktur. Ama yakınında bulunan cami ve çeşme aynı isimle ve dönem özellikleri ve yapı malzeme ve tekniğiyle muhtemelen 1764-65 yıllarıdır. Orijinal özelliğini koruyan türbe, küçük çaplı onarımlarla günümüze gelmiştir. Dıştan 3.82 x 3.82 m. boyutlarındaki yapı baldaken tipindedir. Kubbenin iç kısmında tuğla, ayak, kemer ve kubbenin dış kısmında sarımtırak renkte ince yonu trakit kullanılmıştır. Yapı, kuzey-güney yönünde eğimli arazi üzerine kurulmuştur. Türbe, "L" biçimli ve 2 m. yüksekliğindeki dört ayağa sivri kemerler yardımıyla oturan 2.70 m. çapında kubbeyle kapatılmıştır. Kubbe altında 0.60 x 0.78 x 1.78m. Boyutlarında dikdörtgen prizma şeklinde yekpare taş sanduka bulunmaktadır. Sanduka üzerinde yazı olmadığı için kime ait olduğu bilinmiyor.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 15/07/1978/A-1207 31/07/1993-1529
Yayın Dizini 1-Doç.Dr. Mehmet ÖZKARCI; Niğde'de Türk Mimarisi, TTK.ANK.2001--Niğde İl Yıllığı ANK.1973 2- A.GABR