­ YER ALTI ŞEHRİ | Kültür Portalı

YER ALTI ŞEHRİ - Nevşehir

Adı YER ALTI ŞEHRİ
Adres GÖKÇETOPRAK KÖYÜ- KÖYİÇİ MEVKİİ GÜLŞEHİR/ NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Gülşehir ilçesinin 35 km. batısında yer almaktadır. Yer altı şehri yöreye göre kısmen farklı bir jeolojik karakter arzetmektedir. En üstte kısmen sert bir volkanik kayaç olan büyük masif kaya blokları vardır. Bunun altında kalınlığı 3-4 metreyi bulan anglomera ve en altta kızıl-kahve rengimsi renkte olan çamur taşı mevcuttur. Şehir anglomera ve çamur taşı formasyonunun içine kazılmıştır. Üstteki ağır tabaka ile korunmuş, oldukça sağlam bir konumdadır. Yer altı Şehri tepedeki yamaçta yer alır. Giriş dar bir kaya bloğunun arasından sağlanmaktadır. Giriş kapısı yine apsisli geniş bir mekana açılmaktadır. Bu mekanda uzun dar koridorlarla diğer mekanlara geçiş sağlanmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K. 01.03.1989 / 362