­ TAŞKINPAŞA KESİKBAŞ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

TAŞKINPAŞA KESİKBAŞ ÇEŞMESİ - Nevşehir

Adı TAŞKINPAŞA KESİKBAŞ ÇEŞMESİ
Adres ÜRGÜP / NEVŞEHİR
Vakfiye
Genel Tanım Taşkınpaşa Köyünü Şahinefendi Köyüne bağlayan yolun hemen güneyinde Kesikbaş Türbesinin karşısında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Taşkınpaşa Köyünü Şahinefendi Köyüne bağlayan yolun hemen güneyinde Kesikbaş Türbesinin karşısında yer alan çeşme, bir kaya kütlesinin üzerine oturtulmuştur. Çeşmenin arkasında kayaya oyma su deposu bulunur. Sarı renkli düzgün kesme taşlarla inşa edilmiş çeşme, bugün kullanılmamaktadır. Çeşme sivri kemerli bir niş içerisine yerleştirilmiştir. Niş içerisinde ise beş sıra mukarnas kavsaralı üç cepheli bir ikinci niş yer alır. Musluğu ve yalağı günümüze ulaşmayan çeşme taşları kısmen erimiş olsa da sağlam olarak ayakta durmaktadır. Restorasyona ihtiyacı vardır.