­ ŞAHİNEFENDİ KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

ŞAHİNEFENDİ KÖYÜ CAMİİ - Nevşehir

Adı ŞAHİNEFENDİ KÖYÜ CAMİİ
Adres ÜRGÜP/ NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 1318 (H)-1901 (M)
Genel Tanım Şahinefendi Köyü merkezinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Şahinefendi Köyü merkezinde yer alan,avlu içerisine alınmış camii dıştın kırma çatı ile örtülmüştür. Yöresel kesme taştan inşa edilmiş yapının, avlu girişi karşısında ortada, İon ağırlıklı kompozit başlıklı sütunun taşıdığı iki kemerli açıklık ile sonradan camekanla kapatılan son cemaat yerine girilmektedir. Bu bölüm doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı ve aynı doğrultuda iki takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonoz örtülüdür. Bu bölümün güney duvarında yer alan, profili çerçeve içine alınmış, basık kemerli, rozetli, üzerinde mermer kitabeli (orijinal değil) kapıdan harime girilmektedir. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı asıl ibadet yerinin batı duvarında alt seviyede mazgal olan yuvarlak kemerli birer niş içine yerleştirilmiş iki, avluya bakan cephesinde aynı türde daha büyük boyutlu dört penceresi olup, güney, kuzey duvarları sağırdır. Harim, boylamasına yöneliş gösteren üç sahınlı kuzey güney doğrultusunda iki sıra üçer sütun üzerine, yine aynı doğrultuda atılan kemerlerle üç sahına ayrılmıştır. Üzeri beşik tonoz örtülü olup, daha geniş olan orta ve diğer sahınlar üç takviye kemeri ile desteklenmiştir.. Kuzey duvarı boyunca ahşaptan üst kat yapılmıştır. Beyaz badanalı, beden duvarları yaklaşık 1.5m. yüksekliğinde ahşap lambri ile kaplatılmıştır. Mihrabı yedi sıra mukarnas kavsaralı, yuvarlak nişli, iki sütunceli olup, üzerinde Arapça iki satır ayet yazılıdır. Mihrabın batısında sekiz basamaklı alçıdan bir minberi vardır. Caminin kuzey-batı köşesinde camiye bitişik orijinal olan ilk minaresi dört sütunlu baldaken tarzında minare olup, son cemaat yerinden açılan kapı ile kesme taş merdivenlerle ulaşılmaktadır. Avlu içinde 1985 yılında yaptırılmış, iki şerefeli bir minare, 1982 yılında yaptırılmış, dikdörtgen blok şeklinde çatılı bir çeşme yapısı mevcuttur.