­ ÖZKONAK KADİR EFENDİ(İNAT) CAMİİ | Kültür Portalı

ÖZKONAK KADİR EFENDİ(İNAT) CAMİİ - Nevşehir

Adı ÖZKONAK KADİR EFENDİ(İNAT) CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii ÖZKONAK
Adres -
Yapım Tarihi 1914 (H)
Vakfiye -
Genel Tanım Özkonak beldesi merkezinde bulunan Kadir Efendi Camii, dıştan ve içten sıvanmış olmakla birlikte oldukça iyi durumdadır. Avlu içerisinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Özkonak beldesi merkezinde bulunan Kadir Efendi Camii, dıştan ve içten sıvanmış olmakla birlikte oldukça iyi durumdadır. Avlu içerisinde yer alan kırma çatı örtülü yapının dört sütunlu baldaken tarzındaki minaresi yapının kuzey avlu duvarına bitişik merdivenlerle ulaşılabilecek şekilde yapıdan bağımsız olarak konumlandırılmıştır. Yapının girişine (kuzeyine) onarım sonrasında eklenen düz duvarlı son cemaat yerine batıda bulunan basık kemerli bir kapı ile girilir. Buranın güney duvarı ekseninde yer alan yuvarlak kemerli kapı üzerinde iki baklava motifi arasında hayat ağacı motifi görülmektedir. Bu kapı ile geçişin sağlandığı harim bölümü, kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı ve aynı doğrultuda iki takviye kemeri ile desteklenen sivri tonoz örtülüdür. Giriş kapısı ile aynı eksende bulunan yuvarlak mihrap nişi beyaz fayanslarla kaplanmıştır. İç duvarlar yaklaşık 50cm yüksekliğinde ahşap lambri ile çevrelenmiştir. Yapının kuzey bölümünde oluşturulan ahşap ikinci kat kadınlar mahfili olarak kullanılmaktadır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 14.04.1982/A 3527