­ ORTAHİSAR ÇUKUR CAMİİ | Kültür Portalı

ORTAHİSAR ÇUKUR CAMİİ - Nevşehir

Adı ORTAHİSAR ÇUKUR CAMİİ
Adres Ortahisar/ ÜRGÜP / NEVŞEHİR
Yapım Tarihi 19. yy.
Genel Tanım Ortahisar Kasabası’nın merkezinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ortahisar Kasabası’nın merkezinde yer alan camii konumundan dolayı bu ismi almıştır. Tarihi kesin olarak belli olmayan ancak plan şeması nedeni ile 19.yy. sonlarına tarihlendirebileceğimiz camii bugün kullanılmamaktadır. Oldukça harap durumda olan yapıda, köşelerde düzgün kesme taş, diğer kısımlarda ise moloz taş kullanılmıştır. Yapı örgü ve kayaya oyma olmak üzere iki birimden oluşmaktadır. İç mekana giriş, doğu duvarında bulunan basık kemerli kapı ile sağlanır. Burası kuzey güney doğrultusunda yerleştirilen iki paye üzerine aynı doğrultuda atılan kemerlerle mihrap duvarına dikey iki sahna ayrılmıştır. Bu nedenle mihrap eksenden doğuya kaydırılmıştır. Biçimlenen her iki sahın sivri tonozla örtülmüştür. Minberi taş olan yapının doğu duvarındaki kapı ile kayaya oyma birime geçilir. Oldukça düzensiz bir plan şemasına sahip bu bölüm, diğer birim gibi oldukça harap durumdadır. Acilen bakıma ihtiyacı olan bu birimin içten önceleri ahşapla kaplandığı duvarlardaki ahşap kalıntıları ve yerlerdeki ahşaplardan anlaşılmaktadır. Kayaya oyularak açılan birim üç oval sütun ile desteklenmiştir. İki pencere ile dışa açılan bu birimin dışarıdan da geçişi sağlayan bir kapısı vardır. Ana mekanın doğusuna yerleştirilen kayaya oyma birim ile orada kalan boşluğa bugün sonu olmayan bir merdiven yerleştirilmiştir. Yapının dört sütunla biçimlenen baldaken tarzındaki minaresi caminin kuzey doğu köşesine yerleştirilmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 02.07.1987-3445