­ ÖZLÜCE YERALTI ŞEHRİ | Kültür Portalı

Özlüce Yeraltı Şehri - Nevşehir

Eski adı "Zile" olan Özlüce Köyü merkezindeki yeraltı şehri, Nevşehir- Derinkuyu karayolu üzerindeki Kaymaklı Kasabası'nın 6 kilometre batısındadır. Girişte bazalttan yapılmış, birbirine geçmeli iki kemerli mekân bulunmaktadır. Daha sonra yine moloz taşlarla örülü 15 metre uzunluğunda bir geçit vasıtasıyla asıl tüf kayaya ulaşılmaktadır. Yeraltı şehrine girişi sağlayan taştan yapılmış mekânlar, asıl yeraltı şehrini oluşturan kaya oyma mekânlara nazaran daha yenidir. Bu koridorun bitiminde 1.75 metre çapında sert granit taştan yapılmış sürgü taşı bulunmaktadır. Girişteki ana mekân, yeraltı yerleşiminin en geniş alanı olup iki bölümden ibarettir. Büyük mekânın sağında erzak depoları, solunda ise oturma odaları bulunmaktadır. Oldukça uzun olan galerilerin kenarlarında hücre tipi odalar, tabanlarda ise tuzaklar yer alır.

Nevşehir Gezilecek Yerler

Mağara
Doğa-Kültür Turizmi
Nevşehir Niğde karayolu üzerinde bulunmaktadır. Nevşehir merkezden Derinkuyu araçlarıyla kasaba merkezine buradan (Zile) Özlüce Köyü'ne ulaşım imkanı vardır.
Özlüce Köyü, 50700 Derinkuyu/Nevşehir
+90 (533)-387-15-81

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7418    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Ocak 2022 Salı