­ İBRAHİM SAMİDİ (ZEMZEMİ)TÜRBESİ | Kültür Portalı

İBRAHİM SAMİDİ (ZEMZEMİ)TÜRBESİ - Muş

Adı İBRAHİM SAMİDİ (ZEMZEMİ)TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii : MİNARE MAHALLASİ
Adres MUŞ MERKEZ
Diğer Özellikler
Genel Tanım Türbe’ye girişi doğu taraftan sonradan yapılan bir demir kapıyla sağlanmaktadır. Demir kapıdan sonra Türbe’nin ön kısmına yaklaşık kare planlı bir oda yer almaktadır. Bu oda içinde söylentilere göre İbrahim Samidi’nin oğlu yattığı söylense de gömüye ait herhangi bir buluntu görülmemektedir. Bu odanın hem sağında hem de solunda Türbeyi ziyarete gelen insanların oturup dua etmeleri için sekiler yapılmıştır. Türbeye girişi sağlayan kapının, sivri kemer içine alınmış basık kemerli bir kapıyla Türbe içine girilmektedir. Kapı açıklığının hemen üst kısmına tam olarak okunmayan beyaz badana sıva ile üstü kapatılan bir adet kitabe yer almaktadır. Sivri kemerli kapıdan gömünün olduğu odaya üç basamakla inilerek ulaştıktan sonra karşımıza gömünün yapıldığı yer görülmektedir. Basit görünümlü bir sanduka yer alıp, mezar taşları bulunmamaktadır. Türbe’nin güney beden duvarına basit görünümlü yuvarlak kemerli bir mihrap yapılmıştır. Mihrabın hemen soluna küçük bir niş yapılıp, üst kısmına ise küçük bir mazgal pencere bırakılmıştır. Moloz taştan yapılan Türbe, sonraki dönemlerde üstü ahşapla döşenerek çatı ile korumaya alınmıştır.
Tescil Kararı
Önerilen Koruma
Görüntülenme Sayısı : 805    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Şubat 2014 Cuma