­ AĞKENT URARTU SU BENDİ | Kültür Portalı

AĞKENT URARTU SU BENDİ - Muş

Adı AĞKENT URARTU SU BENDİ
Mah. Köy - Mevkii mollakent beldesi bulanık
Adres mollakent beldesi- bulanık
Diğer Özellikler
Genel Tanım Barajın ve su bendinin olduğu bölgede Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yapmış olduğu tescil esnasında 38243853 D 4312349 K, 38243877 D 4312373 K, 38243899 D 4312354 K koordinatlarında ve barajın olduğu kısmın 1609 m. Rakımda olduğunu tespit etmişlerdir. Su bendin yarılan kısmına baktığımız zaman iki kademeli duvar örgüsü bulunmaktadır. İlk kademede barajın iç kısmında olan kısımdır. Bu kademede örülen duvar, düzgün kesme taş ile yapılmış ve taşlar birbirine harçsız bir şekilde tutturulmuştur. Yukarılara doğru çıkıldığı zaman ise Kale duvar taşlarının aynısı kullanılarak bir biri üstüne bindirme yapılmıştır. İkinci kademede ise, set yapılan su bendin dış kısmında örülen duvarlardır. Bu kademe yapılan duvar taşları daha iri blok taşlardan meydana gelmektedir. Büyük blok taşlarla örülen duvarların üst kısmına toprak atılarak sağlamlaştırılmıştır.
Tescil Kararı
Önerilen Koruma
Görüntülenme Sayısı : 587    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Mart 2014 Perşembe