­ ALEADDİN BEY CAMİİ | Kültür Portalı

ALEADDİN BEY CAMİİ - Muş

Yapım Tarihi H.1160
Yapan --
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım AYRINTILI TANITIM : Camiyi, Osmanlı Devletinin yerel beyi olan Aleaddin Bey tarafından yaptırılmıştır. Cami avlusuna sivri kemerli çift silmeli bir girişle avluya girilmektedir. Üç gözlü son cemaat yeri iki adet sütün üzerine yüklenilerek geri kalan kısımları ise ön cephe beden duvarına yaslanmış şekilde yapılmıştır. Son cemaat yerinin orta bölümünden ana mekana girişi sağlayan taç kapı karşımıza çıkmaktadır. Taç kapının her iki silme kısmına birer adet hilal başlıklı kabartma yapılmıştır. Sivri kemer görünümündeki taç kapının iç kısmındaki taşların her birinin üzerine istiridye kabuğu motifi yapılmıştır. Taç kapının alınlık kısmına ise dört satır halinde bir kitabe yerleştirilmiştir. Ana mekan dikdörtgen planlı, üç sahınlı ve dört adet haçvari ayak ve karşılıklı duvardan taşıntılı biçiminde plastırlarla desteklenmektedir. Ana mekanın aydınlanması için sivri kemerli pencereler bırakılmıştır. Camini güney beden duvarına sade görünümlü bir mihrap yapılmış. Mihrab ters “U” şeklinde bir çerçeve içine alındıktan sonra, çerçevenin iç kısımlarına papatya desenli bitkisel motifler yapılmış ve iç kısmına yarım daire şeklinde bir niş yerleştirilmiştir. Bu nişin her iki üst kısmına birer adet rozet kabartması yapılmıştır. Mihrabın hemen üst kısmına yarım daire şeklinde küçük ama aşağı doğru meyli aydınlatma amacı bir pencere bırakılmıştır. Caminin kuzeybatı kısma bir adet silindirik gövde bir minare yapılmıştır. Minare renkli kesme taş ile yapılmış olup, kaide kısmına iki adet üçer satırlık kitabe yarleştirilmiştir. Caminin yapım inşasında kesme taş malzeme kullanılmıştır. Camii halen ibadete açıktır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Dış cephe kısmı onarım yapılmış olup,son cemaat yeri geç dönemde camekan ile kapatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Muş İli, Merkez mahallede yer almaktadır. Caminin kapısı üzerindeki dört satırlık kitabeye göre M. 1160 tarihi yazmaktadır. Camii dikdörtgen planlı, mihraba doğru üç sahından oluşmaktadır. Caminin kuzeybatısına bir adet silindirik gövdeli minare yapılmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1900    Eklenme Tarihi : 15 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2013 Çarşamba