­ SULTAN BİMARHANESİ | Kültür Portalı

SULTAN BİMARHANESİ - Manisa

Yaptıran AYŞE HAFSA SULTAN
Yapan SER MİMAR ACEM ALİ
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Sultan Külliyesi' ne ait olan Darülşifa - Bimarhane Sultan Parkı içinde yer alıp 1538 yılında Mimar Acem Ali tarafından inşa edilmiştir. Bugün zemin kodundan altta kalmıştır. Dikdörtgen plana sahip olan Bimarhane'nin güney cephesi revaklıdır. Diğer cepheler ise avluya açılır. Avlunun ortasında havuzu mevcuttur. Avluya açılan doğu ve kuzey cephede bir eyvan yer alır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapıya giriş güney cephedendir. Eskiden etrafını duvar çevrelermiş; ancak bugün bu duvarı göremiyoruz. Giriş kapısının üzerinde kitabesi yer alır. Beyaz mermerden olan kitabe beş satırdır. Kitabeden yapılış tarihinin H. 945 - M. 1538 olduğunu öğreniyoruz. Darülşifa dikdörtgen planlıdır. Güney cephede girişin önü revaklıdır ve iki baş oda yer alır. Doğu ve kuzey cephede eyvan görülür. Kuzey - doğu - batı cephelerindeki odalar havuzlu bir avluya açılır. Örtü sistemi kubbelidir. Yapı malzemesi taş + tuğladır. Süs elemanı olarak tuğla işçiliğini görüyoruz.