­ KONUT - 17 | Kültür Portalı

KONUT - 17 - Manisa

Mah. Köy - Mevkii Karaoğlanlı Beldesi- Kahramanlar Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - Manisa Caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Yapım Tarihi 20.YY
Vakfiye -
Genel Tanım Belde merkezinde yer alan, konut fonksiyonlu kâgir yapı, dikdörtgen planlı olup bodrum ve zemin kattan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar Esaslı onarım yoktur. Yoldan direk girişi sağlayan açıklık kapatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Karaoğlanlı’daki Rum tipi konut yapılarının bir örneği olan ve özgünlüğünü büyük ölçüde koruyan yapı döneminin sivil mimarlık özelliklerini taşır ve yaşam stilini yansıtır. Yola cepheli olan yapının ön cephesinin ortasında yer alan kapı açıklığı kapatılmıştır. Yol seviyesinden yüksek olan zemin kata basamaklarla ulaşılır. Orta sofalı plan tipine sahip olan yapının sofasında, ahşap plasterlerle bağdadi çıtalarla profilli kemervari süslemeler yapılmıştır. Yapının yola bakan cephesi simetriktir. Girişin iki yanında, ikişer adet, demir kepenkli, boyuna dikdörtgen pencere ve bunların altında küçük kare pencereler söve ve lentolarla çevrelenmiştir. Beşik çatı alaturka kiremit kaplıdır. Arka cepheye açılan ve birisi sonradan kapatılmış olan pencerelerin üst kısımlarında ahşap silmeler kullanılmıştır. Yapının tavan ve tabanı ahşaptır. Odalarda ahşap gömme dolaplar ile kapaklı nişler vardır.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 28.04.2011/6891