­ HÜSREV AĞA CAMİİ | Kültür Portalı

HÜSREV AĞA CAMİİ - Manisa

Adı HÜSREV AĞA CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii SAKARYA MAHALLESİ
Adres MANİSA MERKEZ / SAKARYA MAHALLESİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı, tek kubbeli, kagir bir camidir. Minaresi kuzey batı köşesindedir. Cephelerindeki ikişer pencere ile aydınlanan caminin güneyinde haziresi vardır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare plan üzerine, kaba yonu taş malzeme ile inşa edilmiş tek kubbeli, kagir bir camidir. Minaresi kuzey batı köşesindedir. Cephelerindeki ikişer pencere ile aydınlanan caminin güneyinde haziresi vardır. Taş blokların derz aralarına yatay ikişer, dikey birer sıra yassı tuğlalar yerleştirilmiştir. Her cepheye açılmış taş söveli dikdörtgen pencerelerin üstüne tuğla örgülü, sivri kemerli, sağır niş halindeki alınlıklar yerleştirilmiştir. Bu pencerelerin üst sırasında da birer alçı pencere bulunmaktadır. Kuzey cephesindeki son cemaat yerinin özgün biçimi değişmiş, cephede orijinal mimari öğe olarak sadece basık kemerli cümle kapısı kalmıştır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Uluçay, Ç-Gökçen, 1939, 102 / Gökçen, 1950 151 / Emecen, 1989, 97-98 / Acun, 1999, 178- 184