­ ERYILMAZLAR EVİ | Kültür Portalı

ERYILMAZLAR EVİ - Manisa

Envanter No 45.00.1.0
Mah. Köy - Mevkii Göktaşlı Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - 1900 Sokak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Konut kullanımlı, iki katlı yığma yapı bitişik nizamlıdır ve orta sofalı plan tipine sahiptir. Avlusu, müştemilatı arka taraftadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Konut kullanımlı, iki katlı, kareye yakın planlı yapı tuğla kullanımlı kâgir yapım tekniğinde inşa edilmiştir. Yapının kırma çatısının örtüsü Marsilya tipi kiremittir. Yapının alt katı yol seviyesinin altında olup yoldan bağımsız bir girişi vardır. Üst kat ana yaşama alanıdır. Üst kat, merdivenli ve içeri çekilmiş girişe sahiptir. Yapı bitişik nizamlı olduğu için iki yan cephesi sağırdır. Ön cephede, üst ve alt katta dörder pencere yer alır. Üst kat pencereleri basık kemerli olup ikişerli olarak silme ile çevrilidir. Alt kat pencereleri ise daha küçüktür ve demir kepenklidir. Cephede ayrıca, saçak, kat silmesi ile ana köşeler ve giriş köşelerinde düzgün kesme taş görünümlü beton kaplama bulunur. Giriş kapısı çift kanatlıdır ve Levanten tipi konutların kapılarıyla benzerlik göstermektedir. Kapı ve yanındaki pencerenin “S” kıvrımlı demir parmaklıkları ve geniş pervazları bulunmaktadır. Kapı kanatlarının sağır bölümlerinde ayrıca yuvarlak rozet yer alır. Aynı zamanda kentsel bir niş oluşturan giriş mekânında çıtalı tavan, yarım tonozlu niş dikkat çekmektedir. Yapının arka cephesi, ön cephesine göre oldukça sade olup üst kat tuğla kâgir kolonlar üzerinde çıkma yapmış durumdadır.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 27.05.2011/7010