­ MAŞATTEPE TÜMÜLÜSÜ | Kültür Portalı

MAŞATTEPE TÜMÜLÜSÜ - Malatya

Adı MAŞATTEPE TÜMÜLÜSÜ
Mah. Köy - Mevkii Yenice
Adres Darende
Pafta L39-A1
Diğer Özellikler
Genel Tanım Malatya İli, Darende İlçesi, Yenice Mahallesinin doğusunda ve yerleşim alanı içinde, beldeye hâkim bir konumdadır. Yenice Belediyesi binasının müze tarafından kontrolü yapıldığı esnada saptanmış, 25.09.1989 yılında Malatya Müzesi tarafından kurtarma kazısı yapılmış, kazı sonucunda çıkan eserler müzeye getirilmiştir. Daha sonra Yenice Belediyesi ve Malatya Valiliği tarafından park olarak düzenlenmiştir. Yapılan kazıda tümülüsün dikdörtgen planlı, 191 cm. uzunluğunda, 137 cm. genişliğinde, 83 cm. yüksekliğinde, beşik tonozlu bir dromos ve mezar odasından ibaret olduğu saptanmıştır. 113 x 65 cm. ebadındaki kapıdan mezar odasına girilmektedir. 285 x 277 x 296 cm. ebatlarında ve beşik tonozlu bir mezar odasıdır. Tabanı dolgudur. Kuzey - güney ve batı duvarlarında yuvarlak kemerli nişler vardır. Çıkan buluntulardan M.S. II.yy.a ait olduğu saptanmıştır. Çevresi park olarak düzenlenen tümülüsden oradaki kadın iskeleti ve çevresinden yüzük, kulak tıkacı, ağız bandı, tarak, küp ve şişe içerisinde zeytinyağı bulunmuş olup müzede sergilenmektedir.
Tescil Kararı
Revizyon
Hazırlayanlar Hüseyin ŞAHİN - Müze Araştırmacısı / Uzm. Antropolog • Volkan DARMAZ - İngilizce Öğretmeni / E. Bilgisayar Formatörü • İbrahim KÖPÜRÜR - Bilişim Teknolojileri Öğretmeni • Ziya KILINÇ - Arkeolog • Fatma ALTAŞ - Mimar • Azra YAVAŞOĞLU - Mimar • Arif ÖZDEMİR - Mimar • Meryem GÜNHAN - Sanat Tarihçisi • Tevhit KEKEÇ - Müze Müdürü - Arkeolog • Memet POLAT - Harita Kadastro Teknikeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1089    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma