­ BEŞKONAKLAR-4 | Kültür Portalı

BEŞKONAKLAR-4 - Malatya

Adı BEŞKONAKLAR-4
Mah. Köy - Mevkii Dernek
Adres Battalgazi
Pafta L41-B4
Vakfiye
Genel Tanım Dernek Mahallesi, Sinema Caddesi, No: 17’de bulunan ev tahminen 1935 - 1940 yıllarına aittir. İki katlı ve taş temel üzerine kerpiç yapılı, beşik çatılıdır.
Yapılan Onarımlar 2007-2008 yıllarında restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapıya çift kanatlı ahşap kapıdan girilir. İki katlı yapının alt katında dikdörtgen bir avlu, bahçe tarafı açıktır. Avlunun sağ ve solunda büyük birer oda yer alır. Bahçe yönünde ahşap bir merdivenle ikinci kata çıkılır. İkinci kat mimarisi oldukça bozulmuştur. Birbirine açılan dört oda ve sonradan yapıldığı anlaşılan mutfak, lavabo, banyo ve tuvalet iç mimariyi iyice bozmuştur. Kerpiç duvarların üzeri ahşap hatıllarla kapatılmıştır ve oda içlerinde hiç süsleme yoktur. Yapının iç mimari unsuru olarak bulunması gereken duvar nişleri (taka), yüklük, hamamlık, makat (sedir) tamamen ortadan kaldırılmış ve modernize edilerek döşenmiş, ayrıca kapı ve pencereler değiştirilmiştir. Yapının üstü beşik çatı ile örtülüdür. 2007-2008 yıllarında restorasyonu yapılmıştır. “Etnoğrafya Müzesi” olarak hizmet vermektedir. Yapı 135 m2 alan üzerindedir.
Bugünkü Kullanımı Müze