­ VENK MANASTIRI / ŞAPELİ | Kültür Portalı

Venk Manastırı / Şapeli - Malatya

Malatya merkez ilçeye bağlı, Çamurlu Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabede “Aziz Kirkor’un kapısı 1670 yılının Mart ayının 18’inde, Simon Gabiskos eli ile yapıldı” denilmektedir. İbadet edilen ana bina halen ayaktadır. 12,5 x 6,90 metre ebadında dikdörtgen bir plana sahiptir. Giriş batı cephesindeki küçük kapıdan sağlanmakta, kapının tam karşısında apsis bulunmaktadır. Apsisin sağında ve solunda azizlerin mekânı yer almaktadır. Apsise iki basamakla çıkılmaktadır. Kapının üzerinde bulunan kitabeye göre, şapelin Kirkor Lusavoriç’e izafeten yapıldığı anlaşılmaktadır.

Kaynak: Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset

Malatya Gezilecek Yerler

Manastır
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Çamurlu köyü Battalgazi/MALATYA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12218    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Kasım 2021 Perşembe