­ KUTLUCA KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Kutluca Köprüsü - Kocaeli

Adres Duranlı-Osmanlı Köyleri arası/Körfez
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yapım Tarihi MS1.YY
Genel Tanım Erken roma dönemi 5 gözlü anıtsal bir taş köprüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Özellikle son 50 yıl içerisinde köprünün orjinalliğini bozan uygulamalar gerçekleştirilmiştir.Orjinalinde taş kaplamalı olması gereken köprü üzerine çakıl döşenmiş.Korkuluğu olmamasına rağmen demir aksamlı korkuluklar beton ile köprü üzerine monte edilmiş yine aynı şekilde köprü kemerinin bir tanesi beton örmeyle onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kocaelili Körfez İlçesi Osmanlı Köyleri Mahalleleri arasında doğu-batı istikametine uzanan köprü,Göksu deresi üzerinde yer almaktadır.5 gözlü köprünün ayaklarında ağırlıklı olarak geç dönem yapılmış onarımlar görülmektedir.Korkulukları günümüze ulaşmamış köprünün düzgün kesme taş örgü tekniğinde yapıldığı görülmektedir.Karl Dörner'e göre 1.yy'da basılmış ve üzerinde köprünün kabartması olan BTHYNİA valisi Papirus G dönemi sikkeden dolayı köprüyü 1.yy tarihlendirmektedir.Kocaeli büyükşehir belediyesi tarafından köprünün onarımı için röleve ve restorasyon projeleri hazırlatılarak koruma bölge kurul onayı alınmıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü