­ CANKURTARAN KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Cankurtaran Köyü Camii - Kırıkkale

Adı Cankurtaran Köyü Camii
Mah. Köy - Mevkii Cankurtaran Köyü, Köyiçi Mevkii
Adres Keskin İlçesi, Cankurtaran Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen planlı cami, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri kırma çatılı ve kiremit kaplıdır. Saçaklar ahşaptır. Üç kemerli son cemaat yeri vardır. Ortadaki kemer daha geniş ve yüksektir. Yanlardakiler daha alçak ve dardır. Kemerler ikisi serbest dört ayak üstüne oturur. Sütun başlıkları sade yastıklar şeklindedir. Köşelerde koçboynuzu kıvrımları vardır. Son cemaat yerinin zemini ortada alçak, yanlarda yüksektir. Ana mekana giriş kapısı üçgen alınlıklıdır. Alın kısmında bir kitabe vardır. Giriş kapısı kemeri yuvarlaktır. Taştan yapılmıştır. Kilit taşı dışa taşkın bırakılmıştır. Kitabe okunamamaktadır. Dikdörtgen planlı caminin mahfelden sonraki kısmı karedir. Sade ve basit bir mihrabı vardır. Doğu ve batı duvarlarda, derin, ikişer pencere mahfel kısmının üstünde doğu ve batı duvarlarında birer küçük pencere yer alır.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı cami, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri kırma çatılı ve kiremit kaplıdır. Saçaklar ahşaptır. Üç kemerli son cemaat yeri vardır. Ortadaki kemer daha geniş ve yüksektir. Yanlardakiler daha alçak ve dardır. Kemerler ikisi serbest dört ayak üstüne oturur. Sütun başlıkları sade yastıklar şeklindedir. Köşelerde koçboynuzu kıvrımları vardır. Son cemaat yerinin zemini ortada alçak, yanlarda yüksektir. Ana mekana giriş kapısı üçgen alınlıklıdır. Alın kısmında bir kitabe vardır. Giriş kapısı kemeri yuvarlaktır. Taştan yapılmıştır. Kilit taşı dışa taşkın bırakılmıştır. Kitabe okunamamaktadır. Dikdörtgen planlı caminin mahfelden sonraki kısmı karedir. Sade ve basit bir mihrabı vardır. Doğu ve batı duvarlarda, derin, ikişer pencere mahfel kısmının üstünde doğu ve batı duvarlarında birer küçük pencere yer alır. Kuzeyde ikisi serbest dört ayak üstüne outran ahşap mahfel bulunur. Serbest ayakların yanından c – s kıvrımları ile kemer görünümü oluşturulmuştur. Yapının en önemli yeri tavanıdır. Ahşap, kırlangıç tavandır, sekiz kenarlı ve üç kademelidir. Kenarları fisto gibi oymalıdır. Yüzeyleri çıtalı düz ahşaptır. Tam ortada üzeri boyalı bir göbek vardır. Sade bir minberi bulunur. Mahfel altına gelen yerde taban, ortada zemin seviyesinde, yanlarda yüksektir. Minare yeni yapılmıştır. Pencereler dıştan yuvarlak kemerlidir ve biraz dışa taşkın yapılmıştır. Doğuda hazire vardır. Şimdi kullanılamayan çeşme vardır. Çeşme alınlığında üzerinde arap harfleriyle 947 yazan bir yazılı taş vardır. Bahçede devşirme yarım bir mermer sütun bulunur.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK