­ BALLI CAMİİ | Kültür Portalı

Ballı Camii - Kırıkkale

Adı Ballı Camii
Mah. Köy - Mevkii Balışeyh İlçesi, Merkez
Adres Balışeyh İlçesi, Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Boyuna dikdörtgen planlı, yontma moloz taş duvarlı, yer yer tuğla hatıllı, ahşap tavanlı, kırma çatılı bir camiidir. Taş kaideli, tuğla gövdeli minaresi vardır.
Yapılan Onarımlar 1991 – 1992 yıllarında onarım gördüğü anlaşılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Camii, Balışeyh’in ilk yerleşim mahallinde, yol kenarında düz bir arazide yer almaktadır. Şimdiki yol kotundan aşağıda bulunan ve çevre duvarları ile çevrilmiş avlu ve bahçesine, kuzeydeki kapıdan girilmektedir. Kuzeydeki traverten taş döşeli avluya birkaç basamaklı merdiven ile inilmektedir. Camiinin kuzeyinde alaturka kiremitli ahşap direklerle taşınan eğik çatı ile örtülü açık son cemaat mahalli yer almaktadır. Son cemaate avlu kotundan birkaç basamakla çıkılmaktadır. Son cemaatin tavanı çıtalardan karelere bölünmüştür. Boyuna dikdörtgen planlı camiinin duvarları yontma moloz taşlardan meydana gelmekte, güney duvarın köşelerinde ve pencere sövelerinde kesme taş kullanılmıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit ile örtülüdür. Kuzeybatı köşesinde taş kaideli tuğla gövdeli tek şerefeli minaresi bulunmaktadır. Kuzey cephenin ortasında dışa taşkın kesme taştan dikdörtgen portal içinde yuvarlak kemerli giriş kapısı bulunmaktadır. Harimde kıbleye dikey üç sahına ayrılmış, sahınları ayıran ağaç direkler üzerinde mihraba parelel ahşap kirişlemeli tavan oluşturulmuştur. Orta sahın kenarlarındaki konsollarla yükseltilmiştir. Ahşap direkler üst kısımları kavisli olup, tabanda kübik taş kaidelere oturmaktadır. Kuzeyde yer alan ortada iki, kuzey duvarına yapışık altı ahşap direğin taşıdığı ahşap kadınlar mahfeli tavan kirişleri mihraba dikey şekilde yerleştirilmiştir. Rsetorasyonda ahşap tavan ve mahfelinde onarıldığı anlaşılmaktadır. Yenilenmiş ahşap minberi bulunmaktadır. Kitabesi bulunmayan caminin kesin yapım tarihi bilinmemektedir. Mimari özlliklerine gore 15. – 16. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK