­ ŞEYH MUHAMMED ENSARİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Muhammed Ensari Türbesi - Kilis

Bu türbe, eskiden kendi adıyla anılan Şeyh Muhammed Ensari Kabristanının Ortasındaydı.Kilis Belediye Meclisinin 369 sayılı ve 06/06/1961 tarihli kararıyla kabristan kaldırılmış ve buraya islambey parkı adı verilmiştir. Şeyh Muhammed Ensari Türbesi Som taşla yapılmış yuvarlak kubbeli bir binadır.Kapısı güneye açılır.3 tarafına açılan birer pencereden de ışık alır.Türbenin içinde Çok kıymetli bir taş kandil vardır.Kandilin mum dikecek yeri nilüfer çiçeği şeklindedir.Taşın yüzlerinde de çiçekler,köşelerinde tabii Hilallar vardır. İçerde sandukalı bir yatır vardır. Türbenin ve sandukanın hiç bir yerinde burada ki yatırın kimliğini,adını,ölüm yılını,yapıldığı tarihi gösteren bir katibe yoktur. Türbe eskiden sınanmış yerlerden sayılırdı.Kolları,ayakları tutmayanlar buraya getirilir ve bir gece türbe de yatırılırsa Allah’ın izniyle sıhhatlerine kavuşurlarmış. Evliya Çelebi’nin saydığı Kilis’te ki türbeler ve yatırlar içinde böyle bir ada rastlanmıyor.Türbe bir Osmanlı yapısıdır.Ensari Vasfından bunun Ashab’tan biri olduğu kabul ederiz.Ama kimdir?Bu hususta bizi aydınlatacak hiçbir kaynak yoktur.

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
İslambey Parkının İçerisindedir.
İslambey Parkı/Kilis

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1369    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Mayıs 2018 Salı