­ SARIMEHMETLER ASARTEPE KALESİ | Kültür Portalı

SARIMEHMETLER ASARTEPE KALESİ - Isparta

Envanter No Yok
Harita No N25 – b2
Mah. Köy - Mevkii Sarımehmetler Köyü
Adres Sarımehmetler Köyü, Sütçüler İlçesi/ Isparta
Diğer Özellikler
Genel Tanım İlimiz, Sütçüler İlçesi, Sarımehmetler Köyü sınırları içerisinde Asar Tepe üzerinde, sur duvarları uzaktan bile fark edilen bir kale kalıntısı tespit edilmiştir. Asar Tepe zirvesini çevreleyen, küçük boyutlu kalenin surları, kimi yerde 2,5 m. kadar ayaktadır. Kuzey ve güney yönlere bakan iki adet, kare formlu bastionu vardır. Yerel kireç taşından, aralarda kireç harcı kullanılarak ortalama 1 m. eninde inşa edilmiş sur duvarlarının içinde, sura bitişik odacıklar bulunur. Kalenin içinde, merkezi konumda, 7 m x 5.5 m. ebatlarında, güneyden 1,5 m. genişliğindeki kapı aralığıyla girilen belirgin bir yapı kalıntısı ve etrafında müştemilatları vardır. Mimari yapı elemanları ve seramik yayılımına göre Roma Döneminde etkin kullanılmış bir kaledir. Çok yaygın stroter ve kalipter çatı kiremitlerinin yanında, pithos ve mutfak kaplarına ait parçalar göze çarpmaktadır.
Tescil Kararı 19.06.2014/ 2802
Hazırlayanlar Özgür PERÇİN- Uzman, Şerife IŞIK- Arkeolog
Potansiyeli Durumu I.Derece Arkeolojik Sit Alanı
Önerilen Koruma Yerel yönetimler ve güvenlik güçleri.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 125    Eklenme Tarihi : 14 Aralık 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 14 Aralık 2018 Cuma