­ TABAKHANE CAMİSİ | Kültür Portalı

Tabakhane Camisi - Isparta

Adı Tabakhane Camisi
Harita No 29 L- II d
Mah. Köy - Mevkii İskender Mahallesi
Adres İskender Mahallesi Çay Boyu Sokak no:1 ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Kare Planlıdır. Kesme taşran inşa edilmiştir. Tek minareli olup, üstü Marsilya kiremitli kırma çatı ile örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kagir olarak kare planlı inşa edilen cami, tek minarelidir. Alttakiler daha büyük, üsttekiler daha küçük olmak üzere söveleri kesme taş, tepeleri sivri kemerli batı ve doğu cephede üstte üç, altta üç, güney cephede mihrabın her iki yanında altta ve üstte birer pencere , kuzeyde ise girişin üzerinde iki adet küçük pencere yer alır. Yapı içeriden ortada dört adet beton gövdeli ahşap kaplamalı ve yüzeyi sıvalı direk üzerine oturan büyük merkezi kubbe ve onun dört yanında yer alan oval kubbe ile örtülüdür. Köşelerde birer adet küçük kubbe yer alır. Kubbe iç yüzeyleri bağdadı tekniğinde kaplanmış olup sıva üzeri bitkisel bezeme ile süslenmiştir. Kubbelerin üzeri dışarıdan Marsilya kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey doğu köşesinde yer alan ve yerden çatı seviyesine kadar yaklaşık 6 m yüksekliğindeki kare taban üzerine oturan minare kesme taştan yapılmış olup çokgen gövdeli ve tek şerefelidir. Şerefe altı mukarnaslıdır. Minarenin şerefe altı taşları eski caminin minaresine aittir. Caminin altında iki dükkan bulunmaktadır. Yapılan tamiratlarla orijinalliğini yitirmiştir. Mihrap ve minberi çini ile kaplanmıştır. Üst katta ahşap mahfel yer alır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 13.05.1977 A-548 Sayılı kararı, Antalya K.T.V.K.B.K. 25.09.1990 901 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita