­ ŞEYH MEHMET TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Mehmet Türbesi - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Mısırlı Köyü
Adres Tekke Önü Mevkii / Yalvaç
Pafta L26.a.11.c
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Yasa gereği Vakıflar Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Isparta ili,Yalvaç ilçesi,Mısırlı Köyü sınırları içerisindedir.Mısırlı Köy yolunun 30-40 m. kadar güneyinde,halen sürülüp ekilen,özel kişiler üzerine tescilli bir tarla içindedir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe olarak beyan edilen yerin bulunduğu mevkii “Tekke Önü “ mevkiidir. Türbe olarak görülen yerde Klasik Dönem mimari parçalar devşirme olarak kullanılmıştır. Dikine duran kapı sövesi olarak kullanılan 2 adet arşitrav parçası Türbenin giriş kapısı’dır.10 x10 m.lik dairevi bir alana sahip olan türbede dik duran iki arşitrav parçasının hemen yanında yine Klasik döneme ait mimaride kullanılan bir parça daha vardır Bu arşitrav parçalarının uzunluğu 140 cm.dir.İçinde bulunduğu tarla yüzeyinden 30-40 cm. yükseklikte bulunan alanda kalıntılardan dolayı tarım faaliyetleri yapılamamıştır.Söz konusu alanın iki Türkmen mezarlığı arasında olması,üzerindeki devşirme malzeme olan Roma dönemi iki arşitrav parçasının bulunması ve çevreden alınan bilgilere göre buranın Osmanlı döneminde yapıldığını göstermektedir.Çevrede TEKKE adı ile bilinmektedir. Şu anda üst yapısı yıkıldığından nasıl planlı olduğu belirsizdir. Temizlik veya kazı çalışmalarıyla temel kalıntıları açığa çıkarılacaktır. Kalıntılar bunu göstermektedir.
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 25.07.2007 Gün Ve 1770 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita