­ KONAK | Kültür Portalı

Konak - Isparta

Harita No 29 L- I c
Mah. Köy - Mevkii Doğancı Mahallesi
Adres Doğancı Mahallesi, Yokuşbaşı Sokak No: 24 Isparta
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel mülkiyet
Vakfiye
Genel Tanım İki katlı, kırma çatılı, çatısı alaturka kiremitle kaplı su basmanı seviyesine kadar taş örgü, birinci ve ikinci katları bağdadi tekniğiyle yapılmıştır. Güney yönünde tek cumba bulunur.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yakın tarihte mekan içerisinde , kapı ve iç dekorasyonda bazı değişiklikler yapılmış.
Ayrıntılı Tanımı İki katlı, kırma çatılı, çatısı alaturka kiremitle kaplı, su basmanı seviyesine kadar taş örgü, birinci ve ikinci katlar bağdadi tekniğinde yapılmıştır. İki sokağın birleştiği köşede yer alır. Ayrıca kuzey yönünde çıkmaz bir sokak daha vardır. Evin ana girişi doğu yönde olup, eve altı basamaklı bir merdivenle fevkani bir kapıdan girilir. Ana giriş kapısı yeni malzemeyle yapılmış olup, süslemeye rastlanılmaz. Ana girişin iki kanatlı kapısı vardır. Bu giriş dışında birinci kattaki bahçeye açılan kapıdan ayrı bir giriş kapısı daha vardır. Doğu cephesinde dikdörtgen biçimli altı giyotin pencere,kuzey cephesinde, ortadaki yüksek olmak üzere yine altı giyotin pencere yer alır. Saçak altlarında süsleme bulunmaz. Ancak evin dış kısmında saçağa yakın olan kesimde kalem işiyle yapılmış bitkisel bezeme şeridi bulunmaktadır. Bu şeritlerden alttaki olanı, sarı zemin üzerine mor renkte yapılmıştır. Üstteki bezeme ise zemin rengi kullanılmadan düz sıva üzerine mor renkte yapılmıştır. Evin dış cephesi su basmanı seviyesine kadar tamamen sıva ile kaplıdır. Sıva üzerinde kesme taş izlenimi vermek için derz aralığı biçiminde çizgiler oluşturulmuştur. Evin güney cephesinde ahşap bir cumba yer alır. Cumba pencere ile kaplıdır. Batı cephesinde ise müştemilatların bulunması nedeni ile küçük kare biçimli pencereler yer alır. Güney cephesinde bulunan bahçeye iki kanatlı ahşap bir kapıdan girilir. Bu kapı da süslemesizdir. Birinci katta, doğuda 3 oda, kuzeyde 2 oda bulunur. Banyo, tuvalet ve mutfak gibi müştemilat kısımları evin batı yönündedir. Birinci katta toplam 5 adet oda bulunmaktadır. Girişte bulunan bursa kemeri tipindeki ahşap kemer prefabrik bir pervazla ikiye bölünmüştür. İkinci kata ahşap bir merdivenle çıkılır. İkinci katta orta sofa güneye doğru çıkma yaparak bir cumba oluşturur. Tuvalet, banyo ve mutfak batı yönde yer alır. Müştemilatı oluşturan odaların arasında bir de oturma odası yer alır. Doğu yönde ortada büyük, yanlarda küçük üç oda daha vardır. İkinci katta toplam 4 odanın olduğu tespit edilmiştir. Her iki kattaki odalardan ‘Bey Odası’ denilebilecek çok büyük ve süslü olanına rastlanılmamıştır. Odalarda dolap ve niş görülmez. Yalnızca merdivenin kenarında eskiden banyo ve tuvalet olarak kullanıldığı öğrenilen ahşap ve dar bir girişi bululan mekan sonradan iptal edilmiştir. Her iki katta da kapılar yeni malzemeyle yapılmıştır. Tavanlarda süsleme yoktur. Yalnız, güney doğu yönündeki odanın tavanında alçı ile yapılmış yuvarlak silmeli sade bir süsleme vardır.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım Konak
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK.LIĞI 13.05.1977 A-548 Sayılı Kararı, T. K. T.V.Y.K. 26.07.1984 344 sayılı kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 481    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe