­ ÇEŞME | Kültür Portalı

Çeşme - Isparta

Harita No 19 L 4 D
Mah. Köy - Mevkii Onaç Mahallesi
Adres Onaç Mahallesi Meydan Sokak Atabey/ISPARTA
Yaptıran Muhammed bin el-Hac Memiş
Vakfiye Var
Genel Tanım Köfke taştan horasan harcı ile örülerek kesme ve düzgün taşlarla yapılmıştır.Dikdörtgen cepheye sahiptir.Batısında büyük moloz taşlarla inşa edilmiş bir haznesi vardır.
Yapılan Onarımlar Onarım görmüş ancak, hangi yıllarda gördüğü belli değil.
Ayrıntılı Tanımı Halk arasında “Eski Çeşme” diye tabir edilmektedir.Köfke kesme taştan horasan harcı kullanılarak yapılmıştır.Çeşmenin cephesi kuzeye bakmaktadır.Batısında moloz taşlarla yapılmış bir haznesi vardır. Cephesi dikdörtgen biçimlidir.Bir adet mermer kitabesi vardır.Kitabesinde; ”Sahibü’l-hayrat şaid Muhammed bin el-Hac Memiş sene 1134”yazılıdır.Bu tarih miladi 1722 senesine tekabül etmektedir.Dikdörtgen cephesinin etrafı silme ile çevrelenmiştir.Cephesinde sivri kemerli bir açıklığı vardır.Çeşmenin kurnalarının olduğu kısım beton ile kapatılmıştır.Daha önce bu çeşmeye dört basamaklı bir merdivenle inildiği, ancak sonradan zeminin dolgu yapılarak yükseltildiği çevrede bulunan yaşlı kimselerce bildirilmektedir. Yalak kısmı beton ile son dönemde yapılmıştır.Çeşmenin cephesinde bazı kısımlarının tamirat gördüğü anlaşılmaktadır. Haznesi ve cephesi sağlam durumdadır.Çeşmenin şu andaki yerden yüksekliği 2,80 metredir. Cephesinin eni 5 metredir. Sivri kemerinin hemen bitiminde, bir tuğla sırası hatıl biçiminde cephede yer alır. Sivri kemer 70 cm. derinliğindedir
Ekler Rapor, Fotograf, Harita