­ AYA YORGİ (İSHOTYA) KİLİSESİ | Kültür Portalı

Aya Yorgi (İshotya) Kilisesi - Isparta

Harita No 29 L- I c
Mah. Köy - Mevkii Doğancı Mahallesi
Adres Doğancı Mahallesi 2414 Sokak ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Süleyman Demirel Üniversitesi
Vakfiye
Genel Tanım Yapının ana aksı doğu-batıdır. Köşeler büyük ve düzgün kalker taşından diğer tarafları ise küçük kesilmiş aynı cins taştandır. Diğer bir kayda göre binanın yapım tarihi 1794 tür. Kapılarda, pencere kemerlerinde, kenarlarında ve sütunlarda değişik taş ve renkli mermer kullanılmıştır. Batıdaki anıtsal kemerli girişler üç yönlüdür. Aynı zamanda bu girişin sağ ve solundan iki merdivenle asma kata ve çan kulesine çıkılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğancı Mahallesinde bulunan kilisenin yapım tarihi 1858 yılıdır. Rum alfabesiyle Türkçe yazılan kilisenin yazıtı Isparta Müzesinde sergilenmektedir. Doğu-batı doğrultusunda derinlemesine dikdörtgen planlı, üç nefli, tek apsisli ve nartekslidir. Batı, kuzey ve güneyden birer girişi vardır. Kuzey girişi üzerinde dışarı taşkın ve iki sütun üzerine oturan yağmurluk, batı girişinde ise iki kısımlı narteks vardır. Yapının üst örtüsü içerde çapraz tonoz dışarıda kırma çatıdır. Neflerin yükseltisi çatıda da izlenir. .Doğudaki apsis beş kenarlı olup ana zeminden 60 cm yüksektir. .Kilisenin süslemesi barok stildedir .Sütunlar ve duvarlar alçı ile kaplanmış, çeşitli tasvirlerle süslenmiştir. Bugün süslemeler çok tahrip olmuş durumdadır. Kilisenin batısında bulunan nartekste giriş üç yöndendir. Aynı zamanda bu girişin sağ ve solundan iki merdivenle asma kata ve çan kulesine çıkılmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 20.12.1975 8821 sayılı kararı, G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 13.05.1977 A-548 Sayılı kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita