­ AFŞAR HAMAMI | Kültür Portalı

Afşar Hamamı - Isparta

Adres Gelendost
Yapım Tarihi 14-15 yy.
Genel Tanım Tek hamam olarak yapılmış kagir bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar Yakın zamanlarda köy halkınca bilinçsizce onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Düz alanda yer alan hamama günümüze temelleri gelmiş dikdörtgen planlı soyunmalıkla girilmektedir. Soyunmalık yakın zamanlarda mahalli imkanlarla eski temeller üzerine yeniden yapılmış, üstü betondan tabliye ile örtülmüştür. Soyunmalığın doğu cephesinde yer alan kemerli bir kapı ile ılıklık kısmına girilmektedir. Ilıklık mekanı doğu-batı yönünde uzunlamasına dikdörtgen planlı ve üzeri beşik tonoz örtülüdür. Soyunmalığın kuzey cephesinde dört adet soyunmalık kabini briketten yapılmıştır. Soyunmalığın güneyinden kemerli bir kapı ile sıcaklık mekanına geçilmektedir. Sıcaklık bölümü enine dikdörtgen planlı büyük bölüm ile kare planlı iki adet halvet hücresinden oluşmaktadır. Büyük bölüm; ortada kubbe, iki yanda da beşik tonozla örtülüdür. Sıcaklığın güneydoğu köşesi yakın zamanda tıraşlık olarak bölünmüştür.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 07.08.2003 Gün 5966 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita