­ KOLİKENT KÜMBETİ | Kültür Portalı

Kolikent Kümbeti - Iğdır

Adı Kolikent Kümbeti
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Kolikent
Adres Kolikent
Vakfiye
Genel Tanım Iğdır ili. Aralık ilçesi. Kolikent köyü mezarlık alanında yer alan düzgün sekizgen planlı kümbet
Yapılan Onarımlar onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır ili, Aralık ilçesi Kolikent Köyü mezarlık alanında yer alan kümbet düzgün sekizgen planlı ve her kenarı yaklaşık 2 m genişliğindedir. Duvarlar düzgün kesme taşlarla örülmüş ve yaklaşık 50 cm kalınlığında, I .60 m yüksekliğindedir.Kümbetin kubbesi yukarı doğru sivrilen formda ve yaklaşık 1.40 m yüksekliğindedir. Kubbe ve duvar arasındaki bağlantıyı, 30 cm kalınlığındaki kasnak sağlamaktadır. Üstünde ve çevresinde herhangi bir kitabeye rastlanılmamış, Kümbetin duvarlarında ve özellikle çatısında yoğun tahribat gözlemlenmiştir
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 02 11/2006 gün ve 425 sayılı kararı