­ KARAKOYUNLU L İ S E Sİ | Kültür Portalı

Karakoyunlu L i s e si - Iğdır

Adı Karakoyunlu L i s e si
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Karakoyun İlçesi
Adres Karakoyun İlçesi
Vakfiye
Genel Tanım İli Karakoyunlu İlçesinde bulunan Lise binası 1928 yılında Ulu önder Atatürkün emriyle yaptırılmış olup, bina tek katlı ve dikdörtgen planlıdır. Yöresel bazalt taşından yapılan binanın esas cephesi güney istikamette olup, iç tarafında 6 sınıf odası bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İline 11km. uzaklıkta bulunan Karakoyunlu ilçesinde yer alan. Lise binası 1918 yılında yöre halkının Ermenilere karşı yaptığı mücadeleler sonucunda, o tarihte köy olan Karakoyunlu Muhtarlığının 1928 yılında Atatürk'e gönderdiği bir heyetin isteği üzerine ilkokul binası olara yaptırılmıştır. giriş cephesi güney istikamette bulunan dikdörtgen planlı ve tek katlı bina, düzgün kesme bazalt taşından inşa edilmiş olup, binanın giriş cephesinin duvar köşeleri bordur süsleme olarak yapılmıştır. Binanın iç mekânında altı sınıf odası mevcut olup, binanın tavan ve taban döşemesi ahşaptır. Çatısı kiremitle örtülen lise binasının bulunduğu bahçede sonradan tek katlı iki ek bina yapılmıştır.
Bugünkü Kullanımı Okul
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 24/09/1997 tarih ve 860 sayılı kararı