­ ÇAKIRTAŞ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

ÇAKIRTAŞ MEZARLIĞI - Iğdır

Adres ÇAKIRTAŞ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Genel Tanım Iğdır ili merkez Çakırtaş Köyünde tarihi koçbaşlı mezarlık alan.
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmamıştır
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İli merkez Çakırtaş Köyü mezarlık alanı oldukça geniş bir arazi üzerinde, yol kenarında yer almaktadır. Mezarlık alan kuzey ve doğu yönünden köylülerce kullanılarak sonradan daraltılmıştır. Korunaksız ve tahrip edilen Mezarlık alanda yer alan mezar taşlarının üzerindeki Hicri tarihlerden yola çıkarak mezarlığın 19.yy'dan günümüze kadar geldiği anlaşılmaktadır. Mezarlık alanının orta yerinde yer alan 3 adet koçbaşlı mezar taşı bulunmaktadır. 1. -46cm enin¬de, 48 cm uzunluğunda olup, boyun kısmının uzunluğu 44 cm'dir. 2. -26 cm eninde 28 cm uzunluğunda olup boyun kısmı 52 cm 'dir. 3- 50cm eninde 68 cm uzunluğunda olup boyun kışmı 50 cm'dir üzeri alçı ile kaplatılmış gövde kısmında bir kılıç ve tabanca ile boyunda asılı bir dürbün sekili ile bezenmiştir. Koçbaşları mezarlar üzerine konulmuştur.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 27/01/2008 ve 1186 sayılı kararı.