­ ASMA KÖYÜ KAYA MEZARI | Kültür Portalı

Asma Köyü Kaya Mezarı - Iğdır

Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Asma Köyü
Adres Iğdır merkez Asma Köyü
Yapan Urartu
Vakfiye
Genel Tanım İçerisinde 2 bölümü bulunan kaya mezarının batı bölümünde bir adet kline mevcuttur. Oda yüksekliği 2 m civarında olup, güneydeki oda 2.55 m genişliğe 5 m derinliğe sahiptir.
Yapılan Onarımlar Onarım Yapılmamıştır
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İli Merkez ilçeye bağlı Asma Köyü Gül Mevkii denilen mıntıkada bugün mescit olarak kullanılan orijinalinde kaya mezarı olan bir yapı tespit edilmiştir. Köyün orta kısımlarında yer alan kaya mezarının doğuya bakan girişi daha önce kapalıyken 20-30 sene evvel burada bir mekân olduğu fark edilmiş köylüler taralından açılıp içi temizlenerek güney duvarına mihrap benzeri bir niş yapıldıktan sonra mescit olarak kullanılmaya başlanmış olduğu görüştüğümüz köylülerce ifade edilmiştir. Kaya mezarının; doğu yöndeki girişi moloz taş duvar ve ahşap kapıyla kapatılmıştır, içi iki bölümlü olup kuzey yöndeki bölümün batı duvarında bir adet kline (seki) mevcuttur. Oda yüksekliği 2 m civarında olup güneydeki oda 2.55 m genişliğe 5 m derinliğe sahiptir.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 08/03/2002 ve 1214 sayılı kararı.