­ SÜBÜRA | Kültür Portalı

Sübüra - Sivas

Sübürâ; su ve börek sözcüklerinden oluşmuştur. Su ve un ile tuzu konularak hamur yoğrulur, yumak (beze) alınır. 2 mm kalınlığında yufka açılır ve küçük kareler halinde (tavla zarı büyüklüğünde) kesilir. (Kesilmiş hamurlar önceden hazırlanarak kurutulur gerektiğinde de kullanılır). Tencerede kaynayan suya sübürâ hamurları atılır, pişirilir, tuzu konulur. Ayrı bir yerde sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Pişen hamurun üzerinden sıcak suyu biraz akıtılır ve az olarak soğuk su ilave edilerek, koyu çorba kıvamında olması sağlanır. Sarımsaklı yoğurdu katılır, kızdırılmış tereyağına kırmızıbiber katılarak üzerine ekilir. Arzuya göre üzerine yağda kavrulmuş kıyma konulduğu gibi köylerde tereyağında pişirilmiş yumurta da konulabilir. Malzemeler 1cSu Bardağı Sübürâ Hamuru 2 Su Bardağı Yoğurt 2 lt. Su 1 Yemek Kaşığı Tereyağı 3 Yemek Kaşığı Kavrulmuş Kıyma (Arzuya göre) 2 Diş Sarımsak 1 Tatlı Kaşığı Kırmızıbiber Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)
Görüntülenme Sayısı : 5822    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2017 Cuma