­ KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI | Kültür Portalı

Kabak Çiçeği Dolması - İzmir

Kabak Çiçeği Dolması

Ege bölgesinde bilinen ve İzmir mutfağında mevsiminde sıklıkla tüketilen bir yemektir. Bazı restoranlarda meze olarak sunulduğu da olur.

Kabak Çiçeği Ne Zaman Toplanmalıdır? Kabak çiçeği dolması yapmak için kabak çiçeklerinin sabahın ilk ışıkları ile birlikte çiçekler kapanmadan toplanması ve suya konulması gerekir. Semt pazarlarında toplanmış ve iç içe dizilerek su içerisinde satılan kabak çiçeklerine rastlayabilirsiniz. Pazar günleri Seferihisar’ın Sığacık Mahallesinde kurulan yöresel pazarda yöre kadınları tarafından hazırlanmış ve pişirilmiş kabak çiçeği dolmalarından da satın alabilirsiniz.

Kabak Çiçeği Dolması Malzemeleri Nelerdir

• 20-25 tane kabak çiçeği
  • Her çiçek için 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 1 adet küçük kuru soğan (rendelenmiş)
  • 3-4 dal taze soğan (ince kıyılmış)
  • Birer tutam taze nane, maydanoz, dereotu (ince kıyılmış)
  • Karabiber, tuz, zeytinyağı

Kabak Çiçeği Dolması Nasıl yapılır

Kabak çiçeklerinin sap kısmındaki yeşilliklerini kopartın. Çiçeğin içindeki sarı kısmı çay kaşığı yardımı ile yaprağı yırtmadan çıkartın. Temizlediğiniz çiçekleri suda bekletmeye devam edin. (Kabak çiçekleri çabuk piştiği için dolmanın pirincini kavurarak yapmakta yarar var.) Soğanları zeytinyağında kavurun, üzerine yıkadığınız pirinci ilave edin. Pirinçler şeffaflaşınca ocağı kapatın. Bir iki karıştırıp yeşillikleri, karabiberi yarım su bardağı su ve tuzunu da ekleyip demlenmeye bırakın. Hazırladığınız iç soğuyunca kabak çiçeklerini sudan çıkartıp, birer tatlı kaşığı iç doldurun. Çiçeğin ağız kısmını yapraklarını üst üste getirerek kapatıp tencereye sıralayın. Üzerine bir iki kaşık zeytinyağı gezdirin. Çiçeklerin boyunu geçmeyecek şekilde suyunu koyup pişirin.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün mutfak kültürü konulu alan araştırmalarından derlenmiştir.

İzmir Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 43017    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2023 Salı