­ HURMA TATLISI | Kültür Portalı

Hurma Tatlısı - Sivas

Şerbeti İçin;

2 Ölçü Şeker

1 Ölçü Su

½ Çay Kaşığı Limontuzu

Küllü Su Hazırlama: 1 Tatlı kaşığı odun külü 5 Kahve Fincanı Su Bir taşım kaynatılır. Durulunca süzülür ve kullanılır

Hurma tatlısı Nasıl Yapılır?

Tuzlu tereyağı eritilir, yüzünün köpüğü ve dibindeki tuzlu kısmı ayrılır. Hurmanın özelliği tuzlu yağ kullanılmasıdır, tuzsuz yağ ile de yapılabilir. Küllü su, yoğurt, yumurta ve unu katılarak parmak uçlarıyla orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur. Avuç içini dolduracak kadar alınan hamur kalbur veya hurma gözeri üzerinde yuvarlanır. Bu oval parçaya, hurmanın içinin iyi kızarması ve tatlısını çekmesi için uzunlamasına elin dört parmağı ile bastırılır. Hurmanın yüzü kalburun (gözerin) nakışını alır, altında ise parmak izlerinden bir çizgi oluşur. Siniye dizilen hurmalar fırında kızartılır. Kızaran hurmalar fırından çıkınca 3-4 dakika bekletilir ve sıcakken, soğuk şerbeti ekilir. Şerbet iki aşamada ekilmelidir. Önce yarısı ekilir, çektikten sonra kalan yarısı ekilir.

Kaynak: Müjgân ÜÇER (Araştırmacı Yazar)

Görüntülenme Sayısı : 6360    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Mayıs 2019 Cuma