­ HALIŞKA | Kültür Portalı

Halışka - Bartın

Bartın mutfağında, ailenin ekonomik anlamda aile bütçesinin kısıtlı olduğu dönemlerde yapılıp, tüketilen bir tatlıdır. Halışka tatlısı iki farklı şekilde yapılmaktadır. Abdipaşa ilçesinde sütlü yenilirken Ulus ilçesinde pekmez ve tereyağı dökülerek yenmektedir. Bu iki farklı yapım Bartın halkı tarafından yaygın olarak bilinmektedir. Bartın ilinin Ulus ilçesinde halışkaya malak çorbası da denildiği tespit edilmiştir.

Halışka Malzemeleri Nelerdir (Abdipaşa Usulü)

• 3 -4 su bardağı un
  • 1 l su
  • 250 g tereyağı
  • 1 l süt

Halışka Nasıl Yapılır (Abdipaşa Usulü)

Un, su ile karıştırılır. Karışım lapa kıvamını aldıktan sonra kaşık kaşık tepsiye alınır. Soğuyan karışımın üzerine, içine eritilmiş tereyağı konulan süt dökülür. Sıcak servis edilir.

Halışka Malzemeleri Nelerdir (Ulus Usulü)

• 1,5 l su
  • 500 g mısır unu
  • 250 g tereyağ
  • 250 ml pekmez
  • 300 g toz şeker

Halışka Nasıl Yapılır (Ulus Usulü)

Kaynayan suya tuz ve mısır unu yavaş yavaş çırpılarak eklenir. Karışım kaynadıktan sonra 5 dk çırparak pişmesi beklenir. Şeker serpilmiş tepsinin içine suya batırılan kaşıkla tepsiye alınır. Üzerine toz şeker serpilir. Önce pekmez sonra eritilen tereyağı dökülür.

Kaynak: Bartın Valiliği Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bartın Yemekleri Kitabı 2013

Bartın Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 11756    Eklenme Tarihi : 11 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Mart 2022 Salı