­ SAC KÖMBESİ | Kültür Portalı

Sac Kömbesi - Osmaniye

• 2 çorba kaşığı salça
  • Kömbenin üzeri için 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Sac Kömbesi Nasıl Hazırlanır?

Derin bir kabın içinde un elenir. Unun ortası açılır. İçerisine tuz, yağ, yoğurt, bir yumurta, yarım limon suyu, kabartma tozu konularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır ve yarım saat dinlendirilir.

Harcın yapılışı: Soğanlar ince ince kıyılır. Kıyma, ince kıyılmış maydanoz, salça, baharat ve yağ ile bir karışım elde edilir.

Kömbenin yapılışı: Önceden hazırlanıp dinlenmeye alınan hamur dokuz eşit parçaya bölünür. Orta boy bir fırın tepsisinin tabanı yağlanarak hazır bekletilir. İlk bezesi alabildiğince ince açılan yufka tepsiye döşenir. Üzerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürülür. Aynı işlem ikinci yufkaya da uygulanır. Üçüncü yufkanın üzerine kıymalı harç döşenir. Dört ve beşinci yufkalara birinci ve ikinci yufkalara uygulanan işlem yapılır. Altıncı yufkanın üzerine yeniden kıymalı harçtan döşenir. Kalan üç yufka da arası yağlı olarak üst üste döşenir. Üzerine yoğurt ve sıvı yağ ile hazırlanmış karışım dökülür. İsteğe göre fırına konmadan önce baklava dilimi ya da kare olarak dilimlenir. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 35-40 dakika pişirilir. Odun ateşinde pişirilecekse altına ve üstüne sac kapatılır ve bu şekilde pişirilir.

Kaynak Kişi: Ferdane TEHÇİ, Zahide SAMĞAR

Osmaniye Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 21803    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Mart 2020 Çarşamba