­ AFYON AĞZIAÇIĞI (AĞZI AÇIK) | Kültür Portalı

Afyon Ağzıaçığı (Ağzı Açık) - Afyonkarahisar

• 500 g kıyma
  • 1 adet yumurta
  • Yarım demet maydanoz

Ağzı Açık Nasıl Yapılır

Un, tuz ve su ile iyice yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hazırlanan hamur dört parçaya bölünür. Her bir parça, hazır yufka büyüklüğünde açılıp, üzerine ısıtılmış sıvı yağ ve iç yağı karışımı sürülür. Yufka bohça şeklinde katlanarak tekrar oklava ile inceltilir ve yağlanır. Bu işlem birkaç kez tekrarlandıktan sonra bohça şeklindeki hamur küçük parçalara bölünür. Diğer tarafta kıyma, yumurta, maydanoz, karıştırılarak harç yapılır. Kesilen parçalar, ortası kalın, kenarları ince olacak şekilde yuvarlak bir şekilde açılır. Ortasına bir miktar harç konularak kenarlar pile şeklinde birbiri üstüne bindirilerek katlanır. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip üzeri yağlanarak 200 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.

Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri,  Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları,  Ankara 2018

Afyonkarahisar Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 16342    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Mart 2022 Perşembe