­ DUT PEKMEZİ | Kültür Portalı

Dut Pekmezi - Bingöl

Bingöl Dut Pekmezini Almadan Geri Dönmeyin Yapılışı şöyle: Dut ağacına çıkılır ayakla dut dolu dallara vurularak silkelenir. Aşağıdakiler dut akışına göre yer değiştirerek dutların çadıra dolmasını sağlar. Dutlar biriktikçe çadır toplanıp aradaki dallar görülen börtü böcek temizlenip büyük leğenlere alınır. Leğenlerde birikince üzerinden su dökülüp koca kazana aktarılır. Kazana aktarılan dutlar bir miktar suyla birlikte rengi değişene kadar kaynatılır. rengi değişince başka bir kazanın üzerine kevgir ve tülbent konarak dutların suyu süzülür. Anladığım kadarıyla dutların içindeki doğal şeker suya geçiyor o yüzden suyu süzülüp saatlerce karıştırılarak kaynatılıyor. Bu işlemler yaklaşık bir günün alıyor insanın. Bu arada tüm suyu süzülmüş olan dutlar bir çuvala doldurulur ve çuvalın altına naylon serilir naylonun altına leğen konur. Böylece dutların içinde kalan son özleride çuvaldan süzülerek leğene birikir ve buda kaynayan kazana ilave edilir. Bu şekilde saatlerce kaynayan dut suyu koyulaşınca pekmez halini almış olur. istenilen kaplara aktarılır. 2 kazan duttan, dutun şeker oranına dolayısıyla güneş görmesine göre 7litre civarında pekmez elde edilir. Eğer pekmez yapılırken içine şeker katılırsa bu miktar fazlalaşırmış ama biz şeker katkısız yapıyoruz. :) Kaynak : Akif AKBANA Bingöl İl Müdürlüğü
Görüntülenme Sayısı : 4523    Eklenme Tarihi : 29 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Mayıs 2017 Perşembe